Träning och axelproblem

shoulder problems

Det är intressant att man inte märker en viss del av sin kropp tills den börjar ge dig problem. Tänk dig att du använder dina armar varje dag och ansluten till armen är din axel som oftast rör sig med armen.

Nu helt plötsligt händer något som skadar din axel. Du är inte riktigt säker på när eller varför, men något är annorlunda. En gnagande smärta känns i nerverna och du kan knappt plocka upp din gaffel för att ta en tugga av din middag.

Låter det bekant?

Vi märker först bara att vi inte kan vara utan en viss funktionaliteten av vår kropp så snart som den delen av vår kropp börjar ge problem.

När det gäller frågan om axelproblem kommer många personer berätta om den smärta och det lidande som deras axelproblem orsakade dem. Enligt forskning verkar det som om axelproblem är väldigt vanliga hos den allmänna befolkningen, med upp till 47% av de vuxna som klagar på problem med axlarna.

shoulder blade pain

Innan man väljer kirurgi, kommer många att kunna gå till sjukgymnaster för att hjälpa dem att reda ut problemet. Effektiva metoder som används för att lindra axlar inkluderar anti-inflammatoriska läkemedel, smärtstillande medel eller kortison injektioner som är också populära och naturligtvis sjukgymnastik.

En av de mest populära behandlingarna för axelsmärta är terapeutisk träning. I motsats till denna, kan axelproblem faktiskt orsakas när man tränar och gör gymövningar. En relativt normal aktivitet för många människor som i själva verket har förmågan att vara ansvarig för dina skulderproblem eller förvärra ett redant befintligt axelproblem. Således vissa övningar är bra för axeln, men det finns andra som kan riskera skador och smärta i axeln.

Följande är fyra gymövningar som är vanliga och som du bör se upp för eftersom de kan bara vara orsaken till dina skulderproblem:

  1. Bänkpress: Det kan finnas ett samband mellan bänkpress och artrit i axeln på grund av det faktum att axeln är laddad med kompression och en hängande led som är känslig för tryck. En sådan tung belastning kan orsaka ett tidigt slitage av brosk.
  2. Akromio-NYCKELBEN (AC) led: AC leden (leden mellan nyckelbenet och axelbenet ovanpå axeln) är också kallad tyngdlyftaraxel. Att lyfta tunga vikter kan leda till förslitning av denna led men det är inte så vanligt förekommande och troligheten är så låg att man förmodligen inte ska vara alltför oroad över detta.
  3.  Övningar ovanför huvudet som till exempel militärpress: Militärpress laddar roteringleden i en ofördelaktig position och kan leda till skador. Det finns andra övningar med lika fördelaktiga vinster och mindre risk t.ex.. laterala höjningar, horisontell rodd, etc.
  4. Vanliga övningar: En av de mest populära övningarna är sittande rodd. När vikten dras tillbaka pressar det också ihop skulderbladen och sätter även press på roteringsleden och musklerna som stabiliserar skulderbladen.
https://www.youtube.com/watch?v=ZE6G6xik7Sc


Det finns dock terapeutiska övningar som hjälper dig att behandla dina axelproblem. Terapeutiska övningar består vanligtvis av rörelse, stärkande och konditionsövningar. Är det inte ironiskt hur samma sak, träning, kan antingen läka eller skada dig? Så nästa gång du går till gymmet, glöm inte att se upp för potentiellt farliga övningar. Fler tips hittar du här

https://www.mabra.com/halsa/darfor-far-du-ont-i-axlarna-och-tipsen-som-lindrar/