Golfarmbåge / medial epikondyalgi

golfers elbow pain during game

Vanliga tecken på golfarmbåge är smärta vid insidan av armbågen, stelhet och svaghetskänsla vid grepp och lyft med handen. Golfarmbåge uppkommer då musklerna som böjer handleden överbelastas vid dess ursprung i armbågen. Under de första 1-3 dagarna finns det en inflammation i området, men inte efter denna tidsperiod. Diagnosen är mer sällsynt än tennisarmbåge, men både tennisspelare, klättrare och de som ror mycket drabbas av golfarmbåge.

Skadan uppstår under överbelastning av de muskler som böjer handleden, t.ex man bär tunga påsar eller spelar golf. Denna överbelastning leder till en reaktion i senvävnaden, och det är oklart om det är en degeneration eller en regeneration som pågår efter den initiala inflammationen. Oavsett så smärtar det i insidan av armbågen vid belastning och tryck mot benknölen på insidan av armbåge, den mediala humerusepikondylen, och man upplever i regel kraftlöshet när man försöker använda handleden. Oftast upplever man att musklerna på insidan av underarmen är stela och ömmar.

golf elbow

Prognos vid golfarmbåge


Normalt behövs 2-5 behandlingar med 5-7 dagars mellanrum för att bli kvitt sin golfarmbåge hos oss. Studier har visat att en kombination av de behandlingsmetoder som vi använder tillsammans med riktad rehabilitering, ger bäst resultat. Därför är det normalt att vi under behandlingsperioden lägger in övningar för att stärka upp musklerna som orsakar smärttillståndet.

Genom att behandla påverkade områden och få upp bättre rörlighet i lederna och muskler kan man påverka hela kroppen och därigenom få bättre rörelsemönster generellt. Detta är en grundförutsättning för att kunna läka ut vilken skada som helst.

Vi är specialister på att behandla golfarmbåge och andra akuta eller kroniska smärttillstånd i muskler och senor, bl.a tennisarmbåge, hälseneinflammation, hopparknä, diskbråck eller löparknä och vi går igenom utlösande faktorer och behandlar skadorna med exempelvis stötvågsbehandling, medicinsk laser, tvära friktioner, triggerpunktsbehandling eller massage. Vi lägger stor vikt vid att hitta och korrigera de utlösande faktorerna till respektive skada för att minimera risken att den uppstår igen.